Για την πλοήγηση


Συχνές Ερωτήσεις


Το παιδί μου συμπεριφέρεται παράξενα.

Το παιδί μου τελευταία δεν τρώει σωστά, είναι επιθετικό, έχει εκρήξεις θυμού και συμπεριφέρεται παράξενα.

Τι του συμβαίνει; Πως μπορώ να το βοηθήσω;

Αισθάνομαι ότι δεν έχω τον έλεγχο, τι μπορώ να κάνω;

 

Οι συμπεριφορές των παιδιών συχνά προκαλούν σε εμάς τους μεγάλους αισθήματα αμηχανίας και απόγνωσης, μη ξέροντας πώς να αντιδράσουμε είτε πώς να τα βοηθήσουμε.

Η οριοθέτηση που διαπαιδαγωγεί και εφαρμόζει τις φυσικές συνέπειες, η ενεργητική ακρόαση και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων είναι βασικές αρχές που μέσω της συμβουλευτικής γονέων ο ψυχολόγος μας βοηθάει να ανακτήσουμε τον ρόλο μας ως γονείς, να μάθουμε πώς να βοηθήσουμε ουσιαστικά το παιδί μας , πώς να μοιραζόμαστε στιγμές με αυτό και πώς να ωριμάζουμε παράλληλα, μαθαίνοντας εμείς από το παιδί μας και αυτό από εμάς. 

Το παιδί μου ταλαιπωρείται συχνά από ωτίτιδες. Πως μπορώ να το βοηθήσω;

Είναι γεγονός πως τα μικρά παιδιά ταλαιπωρούνται συχνά από ωτίτιδες. Αυτό οφείλεται στην μη καλή λειτουργία ενός σωλήνα που λέγεται ευσταχιανή σάλπιγγα.

Ο ρόλος της σάλπιγγας συνίσταται α) στην εξισορρόπηση της πίεσης που ασκείται στις δύο πλευρές του τυμπάνου και β) στην απομάκρυνση βλέννας από το μέσο αυτί. Στην ωτίτιδα συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα βλέννας στο μέσο αυτί, ακολουθεί φλεγμονή καθώς και προσωρινή απώλεια ακοής. Ένα παιδί με συχνές ωτίτιδες εκτός από τους πόνους στο αυτί και την συχνή λήψη φαρμακευτικής αγωγής, κινδυνεύει να εμφανίσει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του.

Συνήθως η χορήγηση αντιβίωσης, το φύσημα μπαλονιού, το μάσημα τσίχλας και η χειρουργική αντιμετώπιση όπου τοποθετούνται τα γνωστά «σωληνάκια», είναι όλα όσα προτείνονται ως ανακουφιστική και θεραπευτική λύση.

Όμως, μέσω ενός παιδικού θεραπευτικού παραμυθιού ο λογοθεραπευτής παρεμβαίνει και βοηθάει στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας και στην οριστική καταπολέμηση της ωτίτιδας. Το θεραπευτικό αυτό πρόγραμμα έχει μικρή διάρκεια και μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρές ομάδες παιδιών είτε ατομικά. Στο τέλος αυτού, το παιδί θα έχει μάθει να φυσάει σωστά την μύτη του, όλους τους κανόνες καλής υγιεινής αυτιού, μύτης και στόματος.